HTML

Galaktika Aréna

Írsz? Sci-fit vagy fantasyt? Mutasd meg a világnak mit tudsz, mérkőzz meg a többi szerzővel!

Galaktikabolt

galbolt-galhuray1.jpg

Galaktika a facebookon

Friss topikok

2013.01.22. 17:26 Zanphagras

Nagy Zoltán: Levél egy elképzelt kedvesnek

Kedvesem!

Elképzeltelek magam elé, most milyen is lennél ha itt volnál, ha itt ülnél velem szemben az asztalnál mint régen.
Milyen régen is volt.... 

Persze nem vagy itt, de azért képzelegni szabad, nemde? Látlak,..magas vagy, majdnem olyan magas mint én - jól emlékszem még erre-, így ülve is talán csak egy félhüvelyknyivel vagy kisebb nálam. Félhosszú, egyenes hajad van (a nyakadnál olyan kis göndörödő pihékkel) ami bronzszínű vörösesen libben, ahogy indulatosan rántasz egyet a válladon néha, mint mikor az 'E' komponensekről vitatkoztunk.
A szemed barna és csodálkozó, és ahogy rám nézel mégis úgy tűnik, mintha nem te kérdeznél, hanem előre tudnád a választ, csak hagyod, hogy én mondjam meg, mert mégiscsak jobb ha a férfi önálló gondolatnak hiszi, amit a nő előre belé plántált.
A szád ívelt, és enyhén duzzadt, mint egy kifesleni készülő érett ringló, és olyan selymes tapintású mint amikor szinte harapni lehet az akácillatot egy nyári estén.
Egy kék lepel amit viselsz, az ami a harmadik találkánkon volt rajtad, mikor a kilátónál voltunk, ami egyik oldalon a fél lábszáradat hagyja kivillanni lépéskor, és az a piros neonsaru amit a szülinapodra kaptál a nővéredtől.

De miket is képzelek össze, az a lepel már rég elégett a rohamosztagosok lángszóróiból kicsapó napalmtól, és nem is tudom gyermekkorom óta éreztem-e egyáltalán akácillatot, vagy hogy mikor is láttam ringlót, ...de az Átalakulás előtt volt az biztos! 
Ma már fák se nagyon vannak, nemhogy gyümölcsök. Csak por, és szürkeség, és foghíjas házak,...és kidőlt kerítések, és repedt beton, és köd,.. és büdös. Mindenhol az a büdös, ami a felégetett falak savanyú koromszagából és a patkányfészkek rothadt kartonpapír elegyéből áll össze.

Most levelet írok neked,... nem történt semmi különös, élem a megszokott hétköznapot, ma már végeztem a munkával, szerencsém volt, időben beért Lajos, a váltótársam, így csak a szokásos 12+2 órát kellett ledolgoznom, és ma meleg ebédet is kaptunk benn. Répaleves volt és ami ritkaságszámba megy, találtam benne egy majdnem ujjnyi nagyságú szalonnabőrkét. Nem is emlékeztem már rá milyen íze van a bőrkének, szinte szétrobbant a zsíros zamata a nyelvemen.

bíbor11112.jpg

Voltam a hivatalban is a havi szabadnapomon, beadtam a papírokat. Kaptam rá két pecsétet,.... feladtam, őrölnek a fogaskerekek,... arctalan emberek majd elolvassák, újabb igazolásokat fognak kérni. Én meg majd újra elmegyek beszerezni a szükséges a nyomtatványokat, és újra sorban állok a kopott kiskosztümös ügyintéző hölgy előtt, aki kedvesnek látszó, de fásult mosollyal fog kérni megint kétezret okmánybélyegre, amiért megint le kell majd adnom egy heti fejadagomat a zálogban,... de nem baj, te mindent megérsz, drágám!

Aztán akkor megint 30 napig várunk, és addig csak jár a kérvény a hivatal útvesztőiben, az osztályvezető továbbítja a főosztályvezetőnek, az a hivatalvezetőnek, de mivel egyikük sem mer dönteni, végül minisztériumi állásfoglalást fognak kérni (közben küldenek egy hivatalos értesítést, miszerint a hivatalvezető saját jogkörében a szokásos 30 napos ügyintézési határidőt 60 napra módosította), a minisztérium ettől függetlenül legalább fél évig nem válaszol, majd a 173. számú kormányrendeletre fognak hivatkozni, miszerint alkotmányellenes cselekményért átnevelhető egyént nem engedhetnek ki állampolgári lojalitás vizsga nélkül, ezért elutasítják a kérelmet, és akkor kezdhetünk mindent megint előröl. 

Soha nem fognak kiengedni téged hozzám, de ha nem lenne ez a kis szertartás amit már hét éve csinálok folyamatosan akkor belebolondulnék a lét értelmetlenségébe. Így legalább minden elutasításkor még tudom, hogy élsz, és tudom hogy te is tudod, hogy még mindig szeretlek, hiszen minden alkalommal fel kell olvassák előtted is a végzést. Hiába, hogy a közhiedelem szerint a diktatúrát enyhíti a slamposság, de jelenleg még a szabályzat betűje szerint forognak a kerekek, és ennyi legalább jó benne, hogy az Átnevelőtörvény szerint az elutasító végzést be kell venni a reggeli tábori parancsolvasásba.

Holnap vasárnap, csak 8 órát kell dolgoznom, és az ebédhez megkapom a cigaretta adagomat is végre. Már csak két szál cigim maradt, húzós lesz a holnapi napot átvészelni két cigivel. Tudom, én voltam a hülye, nem kellett volna a hónap elején elkockáznom azt a dobozt, akkor nem lennék most így megszorulva, de olyan csábító volt az a konzerv. Persze valószínű nem is volt benne a vagdalthús, hanem csak homok. Azt mondják a fiúk a lenti szintről, hogy így csinálják a kockás vándorcigányok, szereznek egy üres konzervdobozt valamelyik rohamosztagos bázisról, ügyesen visszaforrasztják a fedelét és kirakják tétnek, ha véletlenül megnyered, úgysem bontod fel, hogy csak úgy felhabzsold mindenki előtt, megpróbálod hazavinni, esetleg elrakod vésztartaléknak, szóval mire kiderülne a csalás, a kockáscigány már messze jár.

A gyerekről nincs újabb hírem, csak azt a kis füzetlapot őrzöm még, amit két éve ejtett el előttem a sofőr, aki a lemezeket hozza. Eldugtam a marókéses fiókom aljára, egy régi újság lapjai közé. Időnként előveszem bár kívülről tudom mind a két mondatot amit Péterke írt: 'Jól vagyok,ne aggódjatok. Dengit elvitték, Laci túlélte.'

Laci anyja fél éve szólt, hogy ő is kapott üzenetet egy másik fiú anyjától, hogy Laci tényleg él, jól van, tehát valószínűleg még Péterke is ,...de ezt már megírtam a múltkori levelemben is. Furcsa, hogy még mindig Péterkeként gondolok rá, pedig már hivatalosan felnőtt, sorozható, de mikor elvitték veled együtt, akkor csak 9 éves volt, és nem is tudom elképzelni milyen lehet most . Talán megnyúlt és magas lett ő is mint te, talán kis tömzsi maradt mint apám. Csak a szemei, azok a nagy, szürke, okos szemei, arról bármikor felismerném.Talán már ő is rohamosztagos,...amikor maszk nélkül jönnek be a műhelybe ellenőrizni, mindig lesem, de még sosem láttam Péterke szürke szemeit.

Jó lenne holnap elmenni a tóhoz, de nincs már külső kijárójegyem, talán ha Lénárd felesége megint rosszul lesz, akkor Lénárddal elmehetek. Mostanában sokat betegeskedik a felesége, nem használja el a vasárnapi jegyét, és ha szerencsénk lesz, foghatunk néhány békát. Hihetetlen milyen szívósak ezek a dögök, hal már rég nincs a tóban, már legalább öt éve nem hallottam, hogy valaki halat fogott volna, de békát még lehet találni elég gyakran.

A cipőmet sikerült megfoltoztatnom, adtam egy fél liter lemosószeszt a szomszéd házbeli bizalminak, aki írt egy utalványt és a javítóban villámgyorsan megcsinálták. Lepasszoltam egy kiselejtezett, de azért még egész jó csavarhúzót a mukinak, azt mondta abból kitűnő árat tud fabrikálni magának, és így csak 3 napig kellett a papucsban járnom. Igaz, szar két műszak volt, mikor a szeszes áztatás helyett úgy vakartam le a hengert a kaparóval, de baromi jó érzés volt úgy menni a cipőben, hogy nem folyik bele a savasvíz és nem lóg ki belőle a lábujjam. Jövő héten már hivatalosan is tél lesz, akkor megkapjuk a raktárból a pufajkákat, milyen jó is lesz meleg kabátban és príma cipőben kitelelni.

Természetesen ezt a levelet sem küldöm el, csak megírom. Nem is tudnám hova elküldeni, hiszen az átnevelőtáborod címe titkosítva van. Megírom, mint ahogy az előző 122-t, hogy legalább én tudjam, hogy még mindig fontos vagy nekem, még mindig emlékszem a mozdulataidra, arra ahogy legyintettél mókásan mikor kiborult a tej a lábasból,...istenem, tejet sem láttam évek óta! 

De emlékszem a kacagásodra, amikor Péterke 'nyakiglúri' felkiáltással ugrott be közénk az ágyra, és tényleg a nyakáig felhúzta a paplant. Sokszor elgondolkodom, milyen is lehetett volna az életünk, ha nem jön az Átalakulás, ha nincsenek a bankhitelbehajtó rohamosztagosok, ha nincsenek a multi adósgenerácik, ha nincsenek a szoclib adósságrendező milíciák, ha nincs a jegyrendszer, a kijárási tilalom, a sósavas esők. Annyira szeretlek még most is, hogy szinte fáj a körmöm ahogy most szorítom a tollat,...miért kellett neked abba a rohadt tudatos fogyasztó csoportba tartoznod?! Mit gondoltál, meddig hagynak a multik pofázni benneteket, meg röplapokat osztogatni a szupermarket előtt? Én voltam az átkozott bolond, hogy nem tiltottam meg neked, hogy nem hoztalak erőszakkal haza az első gyűlésről ahol az a piszok provokátor bebolondított. 

Már mindegy,... nem te tehetsz róla, nem is én.... talán egyikük sem ,...és mégis mindannyian. Hol volt vajon a kezdet? 
Az első túlvállalt jelzálognál? Vagy az első adósságrendező hitelcsomagnál? Vagy amikor akkor is mindenki hallgatott, mikor százával rakták ki a családokat az elárverezett házakból? Vagy amikor a Tesco bevezette a hiteltartozások ledolgoztatását? Vagy az első adósrabszolgákat felügyelő rohamosztag felállításakor? Vagy mikor először használhattak lángszórót? Vagy akkor mikor kötelezővé tették az állampolgári lojalitás vizsgát? 
Nem tudok már semmit. Csak azt, hogy még mindig szeretlek, és még mindig remélem, hogy egyszer valaki véget vet ennek. Vagy hogy egyszer mégiscsak azt mondják, hogy letetted az állampolgári lojalitásvizsgát és kiengednek. De már lassan azt sem bánnám ha bejönnének a kínaiak,és lemészárolnának mindenkit, ahogy szokták a birtokosváltáskor. Igaz, azt rebesgetik a kínai területeken éhínség és járvány tombol, tehát mostanában nem terveznek új hadjáratot, pedig akkor legalább a rohadék rohamosztagosok meg behajtók is megdöglenének, az egész multi bagázzsal,...na meg velünk együtt.

Befejezem, mert mindjárt kilenc óra, kikapcsolják a villanyt a szintünkön, és akkor sötétben kell vetkőznöm, és olyankor mindig beverem valamimet a szekrény sarkába.

Ölellek, csókollak, szeretlek!!!
Férjed: Zoltán

18 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://galaktikaarena.blog.hu/api/trackback/id/tr225035882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NNorbert 2013.01.22. 20:38:38

Azt hiszem, erre mondják azt, hogy egy írásnak lelke van. :) Nagyon jó volt.

Kőtőkálmán 2013.01.23. 09:42:13

Ombre, ezt a dumát majd a pártgyűlésen nyomjad!
"ha nem jön az Átalakulás, ha nincsenek a bankhitelbehajtó rohamosztagosok, ha nincsenek a multi adósgenerácik, ha nincsenek a szoclib adósságrendező milíciák,"

Irena 2013.01.23. 16:01:45

@Kőtőkálmán: Kedves "Ombre", ezt nem értem. Melyik párt gyűlésére gondoltál?
Szerintem az adósgenerácik egész jó neologizmus, és a szöveg, - mint nem is olyan távoli utópisztikus episztolé- mind szerkezetileg, mind stilisztikailag minőségi munka. Szívesen olvasnék még ehhez hasonlókat akár itt, akár a Galaktika magazinban, kedves Zoltán! :)

sz-ter 2013.01.23. 16:08:15

Az sf-be ágyazott társadalomkritika jó, ötlet, és szerintem jól is sikerült, a levélforma személyessé teszi az egészet. Nem politizálok, úgyhogy annál többet, hogy ez egy kőkemény kritika (gondolom a kormány ellen, mert mindig azt szokták szidni), nem tudtam kivenni :D talán ez az egyetlen komolyabb "hibája". A hasonló témájú sf-k vagy inkább disztópiák valami kollektívebb, nagyobb eszme vagy rendszer (oldaltól függetlenül a diktatúra, a fogyasztói társadalom stb) eltúlzott, de félelmetesen valósághű ábrázolásai. Így talán szélesebb rétegnek érthető, többen ismernek magukra és a helyzetükre. Ez az írás viszont egy olyan irányzat, amivel még nem találkoztam, sokkal konkrétabb, és (bár utálom a politikát), azért tetszik nagyon, mert (szerintem, remélem nem sértelek meg :D) szinte végig felismerhető benne ez a tipikus, fanyar, ironikus magyar humor, az a fajta, amikor sírva röhögünk magunkon :) néhány apróság: ha már Magyarország, akkor hüvelyk helyett centi, a számokat szépirodalmi alkotásnál legtöbbször betűkkel szokták írni, és a ... előtt nincs vessző :)

vitosvitold 2013.01.23. 16:13:50

Jó! Egyetértek sz-terrel, én se politizálok, de kritikának ez azért odatesz rendesen. Az nekem is külön tetszik, hogy a levélforma miatt személyes is. Gratu!

noodlay 2013.01.23. 16:42:35

Jó volt! Tetszett, hogy összemosódik a szinte életszerű bürokrácia a 1984-es hangulattal.

zoliapunk 2013.01.24. 08:30:45

mindenkinek köszönöm a kritikákat,...ez a fogadtatás felbátorít, hogy beküldjek még pár novellát.

Kőtőkálmán 2013.01.24. 11:21:51

@Irena: Szerinted milyen gyűlésre járhat, aki ezt írja: "ha nincsenek a szoclib adósságrendező milíciák," .
Nincs is ezzel bajom, ha valaki így gondolja, de nem illik bele a szövegbe sem a "szoclib".
Az SF írásokban nem szokás a direkt napi politizálás. (Persze nem is tilos.)
Szentmihályi Szabó Péter sem terheli meg SF témájú írásait az eléggé szélsőséges politikai nézeteivel.
És milyen jól teszi!
Az írás minőségéről meg nem "értekeztem". Hogy milyen novella kerül a Galaktika magazinba, ennek befolyásolására annyi esélyem van, mint bágyadt csigának átkelni az M1-M7 budaörsi bevezető szakaszán. Ja, és véletlenül sem hívnak Zolinak.

vitosvitold 2013.01.24. 14:21:56

@Kőtőkálmán: Nem tudom, hogy kik járnak oda, én buta vagyok ehhez, de leginkább nem is érdekel. Lehet, hogy igazad van, és az író kitalálhatott volna burkoltabb, sejtetőbb nevet a szoclib helyett, hogy a Mindig Résen Levőknek ne szúrja a szemét. Javasoljuk neki, hogy írja át! Ezzel ő is fejlődik, és hátha neked is megtetszik, ha más néven nevezi a dolgokat. Persze attól még minden marad a régiben. Azt megkérdezhetem, hogy a történet és a szöveg minőségéről miért nem értekezel?Én kíváncsi volnék mint gondolsz róla! Bocsánat, nem vagyok túl jártas a kommentelést illetően, most akkor írok is egy Zolinak címzettet. Te egyébként írogatsz?

Irena 2013.01.24. 14:44:54

@Kőtőkálmán: Bocsánat még egyszer, mondtam, hogy nem vagyok jártas a kommentelésben, a szobatársam bejelentkezve maradt a közös gépünkön.

Irena 2013.01.24. 14:51:26

Zoltán! Tetszik az írásod, nálam működik a szöveg. Szívesen olvasnék tőled mást (mondjuk valami sci-fisebbet, ha lehet így fogalmazni) itt is, és a Galaktika magazinban is!

zoliapunk 2013.01.24. 15:18:06

a kritikák megköszönésén kívül nem nagyon akartam beleszólni a kommentelésbe,..egyrészt, mert a szerzőnek nem szerencsés vitába keveredni az olvasóival másrészt pedig, mert megette a fene azt az írást amit magyarázni kell,...teccenekértenyi?
de mivel nem szeretném ha napi politikai csatározássá fajulna a dolog, ezért sietek leszögezni, hogy a "szoclib" szót csakis az "adósgenerácik" ellentételezése miatt írtam bele,...magyarán egyik oldalt sem kiemelve, hanem az egész politikai elitre hárítván a felelősséget !

Anyukapilóta 2013.01.24. 15:56:45

Kedves (ló)Kőtőkálmán!

Létezik az alkotói szabadság egyfelől.

Másfelől meg ha azt írja, hogy az abszolutista rendivízió az mennyire volna hiteles?
Mai korunk rémálomba fordulását bemutató írásban a mai uralkodó, uralkodni vágyó körök avagy azok kissé eltorzított nevét kell használni, hogy közérthető legyen.
Nem pont attól életszerű (és jó) a disztópia vagy bármely elképzelt jövőben játszódó írás, ha egy alternatívát mutat, hogy így is alakulhat vagy alakulhatott volna?

Orwellt az Állatfarm Napóleonjáért, avagy a neobolsevizmus, angolszocializmus kifejezésekért is meghurcibálták, Sztalinka nem annyira kedvelte meg érte, művei mégis hallhatatlanok, a rendszerek meg elmúltak.

Harmadik meglátásom, hogy ebben semmi napi politika nincs, aki meg mégis ezt érzi, az vagy keresőszavak alapján dolgozva keresi a kenyerét, vagy az a hobbija, hogy a bebetonozott világnézetének vélt, vagy valós ellenségeit pesztrálja.
Ha ennyire szúrja ez valaki szemét, akkor (elindulva a mű által megkezdett logikán), maga az írás is és Ön is csak beépített provokátor, hogy megtalálják a rendszer ellenségeit és átnevelőtáborba rakja? :D

Végül, de nem utolsósorban: egy ilyen fantasztikus írásnál ilyen részletkérdéses hülyeségnél leragadni nem túl okos, mert így elterelődik a figyelem magáról az alkotásról és annak a hatásáról. De lényegében, hogy ilyen kommentháborút, szenvedélyeket és érzelmeket vált ki, elgondolkodtat, elérte a célját az írás.
Remélem olvashatjuk még írását itt ennek az írónak.

Kőtőkálmán 2013.01.24. 17:15:36

@Anyukapilóta:
Személyemmel kapcsolatos néhány megjegyzést szolid túlzásnak gondolok:
"Ön is csak beépített provokátor, hogy megtalálják a rendszer ellenségeit és átnevelőtáborba rakja?"
" vagy az a hobbija, hogy a bebetonozott világnézetének vélt, vagy valós ellenségeit pesztrálja."

A rendszerek még azért nem múltak el, ld. Kuba, Észak-Korea, az iszlám diktatúrák sokasága.
Melyik rendszer ellenségeit is kell megtalálni? Hrrrr!
(Ha személyesen ismerne , látná milyen jó fej vagyok.)

Kőtőkálmán 2013.01.24. 17:23:41

@vitosvitold:
"Te egyébként írogatsz? "
Én inkább olvasgatok.

Anyukapilóta 2013.01.24. 20:02:08

Tekintve, hogy teljességgel eltértünk az írástól, mert már nem is a "szoclib" és "adósgeneráci" szavaknál való vitánál, hanem a személyeskedésnél, illetve bizonyos harmadik világbeli országok politikai-társadalmi berendezkedésénél tartunk, kijelenthető, hogy az írással mindenki meg van 100%ig elégedve :)

Kőtőkálmán 2013.01.25. 09:31:27

@Anyukapilóta: Enyhe elfogultságot vélek felfedezni, hogy ne mondjam érintettséget.
A 100% azért is túlzás, mert akkor már nincs hová fejlődni. Legyen 70%, OK ?

Legadema 2013.01.28. 19:05:16

Ez az írás olyan vizualizálható jövőképet fest, ami miatt nézegetem az ereimet és egy éles kést. Eddig örömmel adtam vért, de ha így fogunk élni, nem is kell adnom, leszívják maguktól.

A történelem is körforgás, volt már ilyen helyzet, máskor - korábban - és lesz is.

Tetszik az írás, jó a stílusa, bár a témája sötét, mégis tele van érzelemmel, hittel.
Olyan, mint egy lerombolt, kihalt város képe, amit fekete-fehéren látunk és középen nyílik egy napsárga virág. Arra fókuszálunk. Látjuk a pusztulást, mégis reményt keltő...
süti beállítások módosítása