HTML

Galaktika Aréna

Írsz? Sci-fit vagy fantasyt? Mutasd meg a világnak mit tudsz, mérkőzz meg a többi szerzővel!

Galaktikabolt

galbolt-galhuray1.jpg

Galaktika a facebookon

Friss topikok

2013.01.29. 09:51 Zanphagras

Soós Levente: Elmo

Mai novellánk Soós Levente Elmo  című írása. Ne felejts kommentben véleményt, javaslatot, tippeket hagyni a Szerző számára!

 

bíbor11112.jpg

Elmo

Elmo hosszasan, álmodozva nézegette kabinja ablakából az űr végtelen mélységét. Nem taszította a tátongó üresség, épp ellenkezőleg, csak úgy szívta magába a csillagokkal teleszórt mélyfekete tenger. Képzeletben újra meg újra átszelte a galaxist, születő csillagokat, haldokló bolygókat fedezve fel. Alig várta, hogy megint felvehesse a szkafandert, és önfeledten ússzon a légüres térben.

Nem csoda hát, ha alig tízéves kora ellenére ő tartotta a „kutyasétáltatás” rekordját. A kutyasétáltatás – eredeti nevén a Kettes Horizont Próba - volt a pilótának készülő tanoncok egyik legnehezebb feladata: a tanulók a mentorokkal közös űrsétára indultak. Egy mentort és egy tanítványt dinamikus köldökzsinór kötött össze, és amíg a tanárok stabilan kapaszkodhattak a bázis kijelölt pontjába, addig a tanítványok szabadon lebegtek az émelyítő lassúsággal keringő űrállomás körül. Minden nebuló szabályozhatta a köldökzsinór hosszát, és az átlag 10-15 méterhez képest Elmo a maga 55 méteres zsinórhosszával messze megelőzte társait. Ő legszívesebben lerázta volna a béklyót, és szabadon lebegett volna az OS-34 Holdja felé, hogy minél közelebbről szemügyre vehesse különös, kráterekkel tűzdelt felszínét.

Tanárai is nagy reményeket fűztek Elmóhoz, hiszen a Kettes Horizont Próba mellett a legtöbb gyakorlati feladatban kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Az elméleti tantárgyakban egy-két kivétellel jó eredménnyel vizsgázott, de az igazán jó pilóták erőssége sosem az elméleti tudásban rejlett. Egyedül Elmo pszichológiai tesztjei aggasztották a mentorokat: a kisfiú nyomasztó rémálmokról mesélt interaktív videónaplójának. A felvételek tanúsága szerint Elmót álmában gyakran gyötörték visszatérő víziók egy börtönről, ahol különös, humaniod lények kínozták őt és társait. A pszichológusok az empátia legkisebb jele nélkül, cinikus szakmai érdeklődéssel nézték a videókat a remegő, zokogó kisfiúról, akit álmában szörnyű óriások rángatnak és cibálnak, vagdosnak és szurkálnak. Egybehangzó véleményük szerint Elmo rémképeit szülei korai elvesztésének traumája idézi elő, és szinte megszállott vonzódása az űrhöz – állandó menekülési vágya - is innen ered.

Elmo persze nem tudott a szakemberek véleményéről, sőt, azt sem sejtette, hogy bárki megnézi spontán videóvallomásait. Azt viszont tudta, hogy egyedül az űr magányában érzi igazán biztonságban magát, ahol nem találhatnak rá az őt kísértő emberevő szörnyetegek. Egy túlságosan is valóságos álom után, az izzadságtól és könnyektől még csatakosan a fiúcska furfangos tervet eszelt ki a következő kutyasétáltatásra. Másnap alig várta, hogy kerüljön sorra a zsilipben.

Szerencsére az egyik legfiatalabb mentort kapta társul, aki alig figyelt oda a „kutyáira” lebegés közben. A tapasztalatlan tanár tisztában volt Elmo rekordjával, így meg sem lepődött, amikor a kicsiny szkafanderes alak nagy elánnal rugaszkodott el a bázistól. Szórakozottan figyelte, hogyan pereg a köldökzsinór számlálója: 10 méter, 20, 30, 40… Az ötvenes határhoz közelítve azonban készenlétbe helyezte az összekötő kábel szabályozására hivatott apró szerkezetet, és a szkafander kommunikátorán figyelmeztető jelet küldött a túlbuzgó tanítványnak. Amikor a számláló átlépte a hatvan métert, aggódni kezdett – Elmo pedig rendíthetetlenül távolodott tőle. Hetven méternél a tanár bekapcsolta a vészféket, a kommunikátoron pedig átváltott élő hangra.

- Azonnal megállni! Ez parancs! – lihegte izgatottan a mikrofonba, de síri csend fogadta. A számláló a bekapcsolt vészfék ellenére pergett tovább, ráadásul egyre gyorsabban és gyorsabban. Mire a mentor felocsúdott döbbenetéből, a gyerekre szabott szkafander már látóhatáron kívül esett, a köldökzsinór mérőműszere pedig teljesen megzavarodott. A kétségbeesett tanító a központi irányítóhoz fordult segítségért, azonban a beépített helyzetjelző sem mutatta Elmo útvonalát.

A kisfiú diadalittasan úszott előre az őt körülölelő csendben és ürességben. A szkafander fúvókáinak üzemanyagát már a kezdeti lendületnél kimerítette, így csak hagyta magát sodródni eredeti célja felé. Arcán örömkönnyek csorogtak végig, miközben az oxigénkészlet kiürülését jelző, ritmusosan pulzáló vörös fény halványan simogatta. Pár napon belül a szkafander összes tartaléka kimerült, és a vörös vibrálás előbb lelassult, majd egyre halványabb lett, végül egy utolsó, elnyújtott villanással végleg elsötétült. A gyerekre szabott űrruha, benne kis utasával beleolvadt az őt jeges barátként átkaroló, végtelen térbe.

 snerg500x160.jpg

Éles sípolás törte meg a kísérleti telep éjszakai nyugalmát, melyet a felriadt állatok rikácsolása és dobolása követett. Az ügyeletes kutatótiszt, miután morcosan kidörzsölte szeméből az álmot, ellenőrizte a monitoron a probléma forrását.

-A francba, még egy! – szitkozódott magában, ahogy belépett a csimpánzok számára fenntartott részlegbe. Kikapcsolta az ötös monitort, majd egy-egy banánnal próbálta megnyugtatni a felriadt majmokat. Negyedórába tellett, míg az összes példány visszabújt a fészkébe, egyedül a sarokból hallott halk, panaszos makogást.

- Mindegy, majd megnyugszik… - gondolta, és leemelte az ötös ketrec mellé akasztott konzolt. Rövid gondolkodás után gépelni kezdett az érintőképernyőn megjelenő billentyűzeten:

„5. számú kísérleti példány
Neme: hím
Kora: 2 év
Halál oka: agyvérzés

Összegzés: Kezdetben jól reagált az oltóanyagra, az elsődleges mellékhatás az alvás közbeni fokozott agytevékenység, ébrenlét során feltételezhető hallucináció és váratlan dühkitörések voltak.”

A kutató unott arccal fordult el a termináltól. Hirtelen megakadt a szeme egy vörös ponton a ketrecben. Kinyitotta az ötös cellát, hogy közelebbről is megnézze a végső mozdulatlanságba meredt állatot.

Legnagyobb meglepetésére a majom egy apró játékfigurát ölelt magához. - Ez még jól jöhet! – gondolta, miközben kibontotta az elpusztult csimpánz görcsös szorításából a kis piros plüssbábut, amit évszázadokkal korábban Elmo néven imádott megannyi kisgyerek.

4 komment

Címkék: novella


A bejegyzés trackback címe:

https://galaktikaarena.blog.hu/api/trackback/id/tr95050606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Demeter Attila 2013.01.29. 11:03:57

Jó dolog, hogy egyre sűrűbben kerülnek elénk olyan novellák, ahol nem kell elnéző mosollyal átfutni a mondatokon, viszont olvashatjuk az írást úgy, ahogyan szeretnénk. Élvezve a stílust, és gondolkodva a tartalmon.
Mielőtt belemennék az egészbe, megbotlott a szemem azon, hogy a növendékek személyes naplójába belekukucskálhatnak a tanárok. Khm... Nem szeretnék abba az iskolába járni. Ez az epizód jelentést hordozhat magában, és bennem kérdéseket vet föl. Miért írta így a szerző? Ha nincs jelentősége, inkább legyen a dolog rendszeres pszichológiai teszt, az nem erkölcstelen. Leskelődni...
Ettől még kiválónak találom a novella hangulatát.
Külön értéknek tartom a tömörségét. Semmi felesleges mellébeszélés, semmi, ami a témához ne tartozna.
Tetszett a játék a meneküléssel, a játékkal, és a groteszkkel. Ha más valaki egyéb képet fedezett fel benne, annál jobb. Egy írás akkor az igazi, ha képes többet mondani annál, mint ami első látásra a képembe ugrik belőle.
Örülök, hogy elolvashattam.

Kőtőkálmán 2013.01.29. 20:11:57

Jó volt. Először azt hittem, az az Elmo, akihez a tengerészek imádkoztak anno. (hajó>űrhajó)
De nem. Ezt hívják generációs szakadéknak.Én nem játszottam kis piros Elmoval, nem volt akkor még feltalálva.

Holnap lesz Pierre Boulle halálának évfordulója. Szóval nem mindig te szívsz kicsi majci, fordul a kocka hamarosan, ha érted hogy mondom. ))

Demeter Attila 2013.01.29. 20:37:43

@Kőtőkálmán: Hehe!
Jó, hogy szólsz. Talán a sors időzítette így a novella megjelenését. :) :)

Városi Farkas · http://neveletlen.blog.hu 2013.01.31. 15:19:56

Sziasztok! Köszönöm a hozzászólásokat! Én sem játszottam Elmóval, a kislányom játszik vele :)
Nem tudom, nekem evidensnek tűnt, hogy titokban figyelik a videókat, a hangulathoz az jobban passzol.
süti beállítások módosítása